Isabella Lundgren och Daniel Karlsson får Gyllene Skivan!

Två vinnare av Gyllene skivan

Isabella Lundgren och Daniel Karlsson får det åtråvärda priset Gyllene skivan. Priset delas ut till årets bästa jazzalbum och går till Isabella Lundgrens Somehow life got in the way och Daniel Karlssons Fusion for fish. Två skivor som fick väldigt fina mottaganden när de kom förra året. Priset delas ut för 60:e gången av jazztidningen OrkesterJournalen och det är första gången i prisets historia som omröstningen ger en delad förstaplats.

– Vi var egentligen redan från början överens om att göra en mix av gamla och nyskrivna låtar och att de skulle bygga på ett gemensamt tema om alla obesvarade ”varför” i livets olika skeenden, säger sångerskan Isabella Lundgren i en intervju i det nya numret av OrkesterJournalen som presenterar årets Gyllene skivor.

– En av anledningarna till det varma mottagandet tror jag går att finna i att alla låtar går i dur och är relativt trallvänliga utan att det för den skull blir högtravande, säger pianisten Daniel Karlsson till OrkesterJournalen.

Isabella Lundgren växte upp i Karlstad, flyttade sedan till New York och bor numera i Stockholm. Hon debuterade 2012 med albumet It had to be you. Somehow life got in the way är hennes andra album. Hon har spelat med musiker som Eddy Davis (Woody Allens bandledare), Charles Tolliver och Lasse Törnqvist.

Daniel Karlsson växte upp i Kristinehamn och bor på Runmarö i Stockholms skärgård. Karlsson har som så många andra svenska jazzmusiker en bakgrund i Fredrik Norén Band. Han är också med i det prisbelönta bandet Oddjob.

Gyllene skivan-priset delas i år ut för 60:e gången och gäller föregående års bästa jazzskiva. Vinnaren utses genom en omröstning av en jury utsedd av OrkesterJournalen samt tidningens läsare. Bland tidigare pristagare finns storheter som Lars Gullin, Arne Domnérus, Bobo Stenson och Esbjörn Svensson. Endast en kvinnlig artist, Nannie Porres, har tidigare fått priset.

OrkesterJournalen som delar ut Gyllene skivan startade 1933 och är världens äldsta jazztidning. Det senaste numret är nu ute med presentation av vinnarna och omröstningen. Plus artiklar om Billie Holiday, pianisten Keith Jarrett, saxofonisten Nisse Sandström, den japanske frijazzmusikern Akira Sakata, den danska sångerskan Sinne Eeg, Benny Andersson on Fire!, 28 sidor recensioner med mera.

För mer information:

Daniel Karlsson

070-619 09 16, info@danielkarlssonmusic.com, http://danielkarlssonmusic.com/
Isabella Lundgren
Fo
̈r presskontakt: 0739-479851, christina.glaeser@gmail.com, http://www.isabellalundgren.com/ 

Magnus Nygren, redaktör för OrkesterJournalen
070-324 95 20, magnus.nygren@orkesterjournalen.com, http://orkesterjournalen.com/